De Smeden

Michel Kortman

In 2015 heb ik deze Goudsmid Galerie Nouverture opgericht om het goud en zilversmeden voor meer mensen toegankelijk te maken.

Ik houd ervan om mooie dingen te maken. Vanuit het materiaal komt de uitdaging om dit te veranderen in iets moois. Naast het maken van sieraden, houd ik me als zilversmid ook graag bezig met groter werk, zoals theepotten, koffiekannen en bestek.

Na een HBO-opleiding als chemisch laborant , heb ik in 1987 de vakschool voor edelsmeden in Schoonhoven succesvol afgerond met diploma’s voor zilversmeden, goudsmeden en voor juwelier. Vervolgens werkte ik als goud- en zilversmid in mijn eigen atelier in Schoonhoven en later in Lonneker. Ik heb in de loop der jaren veel ervaring opgedaan met het maken van grote, meestal zilveren voorwerpen. Zo heb ik o.a. het zilveren klokhuis voor het jeugdprogramma ’ t Klokhuis’ gemaakt en voor een kerk diverse kandelaars en een doopvont.

Elk jaar neem ik deel aan de Zilverdag in Schoonhoven, waar ik workshops verzorg en ieder jaar het sieraad mag maken voor de winnaar van de wedstrijd zilversmeden.

Mensen met eigen ideeën of ontwerpen zijn bij mij welkom, zowel voor sieraden als voor grotere objecten. Het is een mooie ervaring om een idee samen met de klant uit te kristalliseren in metaal en te laten uitgroeien tot iets moois.

Michel Kortman Carré armband zilver met Saffier

Sara Bandosz

driehoek barnsteen
oorbellengroef

Ik ben Sara Bandosz (Krasnystaw, 1990) en sinds oktober 2015 ben ik in de leer én werkzaam bij Nouverture. De kans om in de galerij te werken, kwam praktisch uit de lucht vallen. Sindsdien heb ik bij Galerie Nouverture een basiscursus edelsmeden gevolgd en men zag mijn potentie als creatieveling en ontwerper. Zodoende ben ik gaan experimenteren met het edelsmeden. Eerst met onedele metalen zoals messing en alpaca, maar uiteindelijk heb ik mij gewaagd aan zilver en goud. Het brengt mij voldoening om met mijn handen bezig te zijn en mooie dingen te maken.

Eind 2014 ben ik afgestudeerd aan het Saxion als video-editor. Leuk, maar mijn passie lag ergens anders. Ik heb mij altijd al met creatieve dingen bezig gehouden; van breien tot tekenen en van klussen tot haken... en nu heb ik mij dan aan het edelsmeden gewaagd. Heerlijk ontspannend en ontzettend leuk.

In de toekomst wil ik als ZZP'er aan de slag te gaan, maar voor nu richt ik mij op het leren van technieken en het uitbreiden van mijn netwerk. Uit mijn omgeving komen alleen maar positieve geluiden aangaande mijn werk en dat is ook zeker een fijne boost om vooral lekker door te gaan met dit mooie vak!

Jeannette Knoops

Al zo lang ik me kan herinneren ben ik een verzamelaar van voorwerpen waar de meeste mensen aan voorbij zullen lopen, maar op mij een aantrekkingskracht blijken te hebben. De verschillende eigenschappen inspireren mij om daar iets nieuws van te creëren. Het is een uitdaging om uit te vinden hoe iets is opgebouwd en als het dan lukt het geheim te ontrafelen  geeft dat veel voldoening.

Zo begon ook mijn passie voor sieraden. Altijd kijk ik naar wat mensen dragen aan ringen, kettingen of broches. Ik ben direct benieuw hoe zoiets gemaakt is en waarvan. Zelf vind ik het fantastisch om een sieraad te maken en het dan ook te dragen, nieuwsgierig naar reacties van anderen.

Hoewel ik na het voortgezet onderwijs voor een studie van medisch analiste koos en dus niet mijn hart volgde, bleef het toch kriebelen. Dus volgde ik verscheidene creatieve cursussen waaronder glasfusing en uiteindelijk edelsmeden.

Door mijn werk te exposeren merkte ik dat het enorm stimulerend werkt als mensen je werk waarderen. Het gaf mij steeds meer zelfvertrouwen en motiveerde mij om door te gaan.

Toen ik Michel Kortman ontmoette en hij mij aanbood om in zijn galerie te komen werken, samen met de andere smeden, hoefde ik niet lang na te denken. Ik hoop dat we elkaar kunnen inspireren en zo onze creativiteit kunnen ontwikkelen.

Émilie Leblanc Kromberg

'Adrift'. Mokume gane pendant (silver/yellow gold) with citrines and filigran detail
'Night at sea'. Mokume gane (white gold/silver) earrings with blue topaz
Mokume gane ring (yellow gold/silver) with orange garnets

Emilie Leblanc Kromberg (owner of élk joaillerie) is a recognized professional craftswoman since 2010, she loves materials and the various ways of transforming it. This love is visible in her pieces, which demonstrate the prowess of her know-how and her patience.

For the originality of her approach as well as the quality of her works, she won the art and craft award at the 2016 Grand Prix Desjardins de la Culture in Lanaudière, Québec, Canada.

Graduated goldsmith in 2006, she devoted herself for several years to her company, élk joaillerie. She sells her jewellery internationally through her online store and by selling in well-known trade shows. Her work in gold and silver, is mainly made in an ancient Japanese technique called, mokume gane. Mokume gane, is literally translated as "wood eye metal". This technique was used in the 17th century to make the famous samurai swords, the katanas.

Emilie likes contrasts: she superimposes different metals, works with multiple techniques, and uses matte finishes while adding shine with precious stones. Her pieces are very elaborate meanwhile maintaining a natural look.

Ilse Jongenelen

ILSE JONGENELEN
ILSE JONGENELEN

Na een lange tijd iets heel anders te hebben gedaan kwam ik op een keuzemoment in mijn leven.

Doorgaan of de sprong in het diepe wagen.

Ik heb gekozen voor het laatste en begon aan de opleiding voor Edelsmid.

Deze heb ik gevolgd bij de Academie voor Edelsmeden bij Ben van Helden te Zeist.

Daarna kwam ik relatief snel bij Galerie Nouverture in Enschede terecht, wat een mooie kans is om smeden en expositie van mijn sieraden te combineren.

Al mijn creativiteit en energie kan ik kwijt in het vak edelsmeden.

Een blijvende herinnering te vervaardigen van Zilver, Goud of Titanium voor iemand blijft een geweldige uitdaging. Mijn inspiratie haal ik overal vandaan, kijken naar vormen, materiaal en luisteren naar de mensen zijn de belangrijkste ingrediënten daarvoor.

Het is een bijzonder vak met ontelbare mogelijkheden om voor mensen een uniek sieraad te maken.